Tamara Obrovac
Transhistria Ensemble

»Jazz is my freedom and my roots are my inner truth.«

Skladateljica, pevka in flavtistka, Tamara Obrovac iz hrvaške Pule je ena impresivnejših umetnic na hrvaški glasbeni sceni. Na njen etnično barvit sodobni jazz, v katerem je več koč čutiti vpliv toplega Sredozemlja, je močno inspiriran s strani tradicionalnih narečij hrvaške obalne, istrske regije. Tudi njena avtorska besedila so v domačih narečjih slovanskega in romanskega izvora, poje pa tudi v drugih že skoraj pozabljenih istrskih narečjih. Poleg tega, da je aktivna na odrih širom celotnega sveta, komponira tudi glasbo za gledališče in film, za svoje delo pa je prejela številne nagrade, med drugim 8 hrvaških nacionalnih diskografskih nagrad Porin, ki jim pogovorno pravijo kar hrvaški grammy.

Njeni osrednji zasedbi, mednarodni Transhistria Ensemble (Histria je starodavno ime za Istro) in njen kvartet, spretno in naravno vpletata elemente jazza, istrske in mediteranske glasbe ter številne prvine sodobne glasbe. Njena nadvse izvirna in avtohtona glasba presega časovne in geografske okvirje ter tako postaja univerzalno umetniško sporočilo, ki Tamaro Obrovac okrona z edinstvenim glasbenim izrazom. Ta kreativna glasbenica je postala znana po svojih visoko estetskih nastopih; njene interpretacije so prežete s spontanostjo, improvizacijo, svobodo, humorjem in sposobnostjo komuniciranja z občinstvom, medtem ko je Tamarin glas enako navdušujoč, saj se ob improvizaciji spremeni v dodatni inštrumentalni element.

Tamara Obrovac, vokal
Uroš Rakovec, kitara, mandolina
Žiga Golob, bas
Fausto Beccalossi, harmonika
Krunoslav Levačić, bobni

Koncert pripravljamo v sodelovanju z založbo Goga in je za obiskovalce brezplačen. Zgodil se bo na odru pri maketi Novega mesta, v primeru dežja pa ga bomo prestavili v Kulturni center Janeza Trdine. Ne zamudite!