O festivalu

English version HERE.

Novo mesto leži, kot leži Rim, na sedmih gričih. Morda je to eden od razlogov, zakaj v objemu reke Krke najdemo tako bogato zakladnico legendarnih novomeških zasedb, ki so navdahnile tudi mlajše generacije glasbenikov. Dogaja sem nam namreč tako imenovani novi novomeški, vse odmevnejši val glasbe. Zato smo organizatorji, vpeti v vibracije tega glasbenega mesta, izjemnega potenciala in eklektičnega naboja ustanovili festival, ki bo sloves tega kraja opravičeval po vseh najboljših močeh in ga postavil na lastni glasbeni zemljevid. Dolgoročni načrti so, da postane Festival novomeško poletje tradicionalen, mednarodno uveljavljen festival, ki bo v naše lepo mesto pripeljal dobre muzike željne obiskovalce od blizu in daleč.

Fotografija: Festival novomeško poletje / Peti koncertni večer / 21. 8. 2021 / Dan D na gradu Grm / Foto Zula

Festival novomeško poletje se je slovenski javnosti premierno predstavil v letu 2021. Kljub oteženim razmeram smo ga – sklepajoč po zadovoljnih obrazih obiskovalcev izpeljali več kot uspešno. Na zaključku festivala so se Izštekani iz ljubljanskega studia prvič podali v Novo mesto, kjer so se prvič izštekali domači DMP. Na prvem Festivalu novomeško poletje so nastopili: Jurski par (Jure Longyka in Jure Tori), Daniel Vezoja, Dejan Slak, Tina Marinšek, Bort Ross & Nomadi, Dimek & Davor Klarič, Marina Martensson, Denis Beganović, Mario Babojelić, DAN D, DMP – Društvo mrtvih pesnikov.

“Vsak koncert je za nas pomemben in vsakega obrnemo malce drugače, na domačem terenu pa je vedno malce bolj čarobno. Tega ne naredimo mi, to se zgodi, ko tudi vi odigrate svojo muziko, ki se vrača k nam na oder. In igrali ste sanjsko. Priklon pogumnim organizatorjem Festivala novomeško poletje in hvala vsem, ki ste bili z nami.”

Tokac, Dan D

Drugo festivalsko 2022 leto smo otvorili s čutno Severo Gjurin z zasedbo na Muzejskih vrtovih, nadaljevali z izjemnima kantavtorjema Mefom in Janijem Kovačičem v Parku Rastoče knjige, pa slovenskimi folksterji Čedahuči, kot obljubljeno pa se je konec julija v sklopu krovnega festivala zgodil tudi Festival nove novomeške glasbe s trojčkom domačih: Luto, Krt in Parliament attack. V začetku avgusta smo gostili pronicljivo kantavtorico Manco Berlec, festival pa zaključili  z razprodanim koncertom Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando, ki mu je sledil popoln finale za katerega sta v tandemu poskrbela Tokac in Hamo.

Tokac & Hamo na zaključku Festivala novomeško poletje 2022. Foto: Alan Orlič

O Festivalu nove novomeške glasbe

Da bi domače izvajalce bilo večkrat moč slišati tudi na domačih odrih, smo leta 2020 v treh večerih priredili tudi 1. Festival nove novomeške glasbe, ki ga bomo publiki postregli bienalno. Motiv 1. Festivala nove novomeške glasbe je bil 100. obletnica novomeške pomladi s poudarkom na kantavtorskih, intimnih koncertih predstavnikov novega novomeškega vala glasbe. Festival smo otvorili v najzahtevnejših časih, saj se zavedamo, da je ravno kultura tista, ki dviguje duha tako našim someščanom kot tudi umetnikom, glasbenikom, ki soustvarjajo vzpodbudno klimo v Novem mestu.

“Super muzika, prijeten dogodek, krasno prizorišče. V atlas slovenske popularne glasbe je Novo mesto zapisano z največjimi črkami. Skrajni čas je, da nariše svoj lastni lokalni glasbeni zemljevid.”

To so besede Jureta Longyke o 1. Festivalu nove novomeške glasbe, ki je potekal v atriju grmskega gradu.

Krt z bendom na drugem Festivalu nove novomeške glasbe pred založbo Goga na Glavnem trgu. Foto: Alan Orlič

Festival novomeško poletje 2024 vabi

5. julij – 24. avgust 2024 7 večerov pod zvezdamiMuzejski vrtoviGlavni trgPark Rastoče knjige

Mednarodno, etno, folk, nostalgično, novomeško, avantgardno, jazzy in vse, kar je vmes.  Festival novomeško poletje se v uvodnih pridevnikih naslanja na pronicljive in edinstvene glasbene izraze nastopajočih, ki si upajo dlje, a obenem ostajajo znotraj  svojega miljeja, navdahnjenega s krajem in časom, ki mu pripadajo.

etošnjo edicijo festivala bo na Muzejskih vrtovih otvoril Božo Vrećo, eden slovitejših pevcev sodobnega sevdaha, ki velja kot sinonim za svobodo na balkanu, njegova zunanja podoba, ki jo opredeljuje žensko-moška dvojnost, pa odlično dopolnjuje glasbeno in umetniško izraznost. Drugi festivalski večer bomo v Parku Rastoče knjige preživeli v družbi obalnega nomada, kantavtorja Jureta Lesarja, ki ste ga, če ne v živo zagotovo že ujeli na radijskih valovih z uspešnicami kot so Drugačen, Mestno kolo, Parfum in Gdč. Blond. Nadaljujemo na Glavnem trgu: Legendarni frontman Haustorja Darko Rundek svoje umetniško udejstvovanje skozi leta uresničuje skozi nove kreativne prijeme in sestave, za njim pa so številni albumi in uspešnice kot so Ruke, Bi mogoče lahko, Zaman sprašuješ, Šejn, Temni jorgovan, Modro letalo, Ena, Makedo… Z bogato gledališko in glasbeno kariero Darko Rundek v trio postavi prinaša na odre nostalgični občutek, ki bo ostal še dolgo. Nadaljujemo s Festivalom nove novomeške glasbe, ki se z glasbeno- umetniškim performansom Atwoodovo padalo naslanja na Podbevškovo pesniško zbirko Človek z bombami, nosilca izvedbe Ambrož Pušnik in Matevž Šega, pa sta v njej poiskala nove slogovne poti izven konvencionalnega. Še isti večer bo zaokrožila novomeška električno-akustična indukcija Generator, ki bo na festivalu poleg že dobro uležanih skladb, kot so Open mind, Love is the most in Sonce predstavila tudi nove skladbe iz prihajajočega albuma. V osvežilno oazo Parka Rastoče knjige vas bomo zatem povabili na preverjeno harmoničen, kantavtorski večer dvojca Boštjan Narat / Chris Eckman. Boštjan, sicer gonilna sila skupine Katalena, se tokrat predstavlja v glasbenem dialogu s Chrisom Eckmanom, v Ljubljani živečem ameriškem glasbeniku, ki je s skupino The Walkabouts v osemdesetih letih krojil glasbeno sceno Seattlea. Na muzejskih vrtovih bomo v srčiki avgusta gostili eno trenutno najbolj aktualnih srbskih kantavtoric Bojano Vunturišević, ki jo bo spremljal glasbeni kolektiv Smrdel Brothers. Za popolno R&B, funk, hip hop, jazz doživetje se jima bo z izvirno avtorsko glasbo pridružila še izjemna slovensko-švedska izvajalka Marina Mårtensson sicer stalna članica zasedbe Laibach. Finale festivala bo prazničen in glasen, saj smo iz srca rudarskih revirjev v naše kraje povabili skupino Orlek, ki letos obeležujejo 35 let! Njihova glasba je izvirna mešanica rock’n’rolla, folka, punka in  polke. Razigrana Orlek družina nas bo zapeljala skozi bogato glasbeno zgodovino, kjer ne bodo manjkale že ponarodele: Ko so lipe cvetele, Adijo knapi, Vinska trta, Na kup in mnoge druge.

Organizatorja

Festival je nastal pod okriljem Zavoda produkcijske hiše INJA MUSIC ter partnerjev Festivala: Javnega sklada za kulturne dejavnosti Novo mesto, Mestne občine Novo mesto, Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Zavoda Novo mesto, v 2022 pa se sta se nam pridružila še partnerja Dolenjski muzej in Založba Goga. Festivala ne bi mogli izpeljati tudi brez podpore pokroviteljev in podpornikov festivala.

Igor Ilić: samozaposleni v kulturi, producent in oblikovalec zvoka, SAE Audio engineer, direktor Zavoda produkcijska hiša Inja

Anja Pavlin: samozaposlena v kulturi, pevka, producentka in pisateljica glasbenih besedil, pevka pri skupinah Tretji kanu in Indigo, soustanoviteljica Zavoda produkcijske hiše in založbe Inja music, soorganizatorka Festivala novomeško poletje, agentka za glasbeni PR, organizatorka stikov z mediji

ZAVOD PRODUKCIJSKA HIŠA INJA, zavod za glasbeno produkcijo, promocijo in umetniško ustvarjanje

Lastovče 26, 8000 Novo mesto

Davčna številka: 68040938 
Matična številka: 8576050000

E: music@injaproduction.com
T: +386 40 763 000

Facebook: Festival novomeško poletje
Facebook: INJA Music Production

Fotografija: Organizatorja Anja Pavlin in Igor Ilić iz Zavoda produkcijske hiše Inja music. Avtor fotografije: Maj Valerij
Na fotografiji od leve proti desni: Marjan Pirnar (Športni center Košenice – tehnična podpora), Anja Pavlin, Klavdija Kotar (JSKD NM – partnerji festivala) in Igor Ilić

Partnerji festivala